Dania z kaszą pęczak - prosty i szybki sposób na zdrowe żywienie
Dodał: Marta Data: 2024-01-03 20:17:47 (czytane: 171)
Kasza jęczmienna pęczak to jedna z odmian kaszy jęczmiennej (czyli powstającej ze zboża – jęczmienia). Jest niezwykle popularna wśród osób, które szukają dobrego zamiennika dla ziemniaków na diecie cukrzycowej (udowodniono, że pomaga obniżać poziom cukru we krwi). Jednak nie tylko diabetycy powinni zwrócić uwagę na kaszę pęczak. Warto włączyć ją do naszej codziennej diety ze względu na szereg wartości odżywczych, których nie wygotujemy nawet przy długim przetwarzaniu w wysokiej temperaturze. Dodatkowo kasza jęczmienna pęczak może być bardzo smaczna, gdy przyrządzimy ją odpowiednio!
Jakie właściwości odżywcze ma kasza pęczak?
Kasza jęczmienna pęczak zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który ma właściwości obniżania poziomu tak zwanego złego cholesterolu (LDL). Regularne spożywanie kaszy pęczak może wpływać na obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Błonnik zawarty w kaszy pęczak wspomaga trawienie, reguluje perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Kasza jęczmienna tego rodzaju jest więc idealna w przypadku osób z problemami żołądkowymi i jelitowymi. Ponadto spożywanie produktów bogatych w błonnik może pomóc kontrolować apetyt i redukować ilość spożywanego jedzenia.
Jakie dania można przyrządzić na bazie kaszy pęczak?
Kaszę jęczmienną pęczak najczęściej podaje się do różnych mięs, takich jak pieczony kurczak, duszona wołowina lub mięso mielone. Może to być również dodatek do ryb lub grillowanych warzyw. Popularne jest również kaszotto. Aby je przyrządzić, należy ugotować kaszę pęczak w bulionie warzywnym i dodać (a następnie też dusić) pokrojone warzywa, takie jak marchewka, groszek, cebula i ziemniaki.
Kaszę pęczak można ugotować i wymieszać z surowymi lub lekko podsmażonymi warzywami, jak papryka, ogórek, pomidor, natka pietruszki i ziołami. Można też dodać kawałki grillowanej piersi z kurczaka lub grillowanego tofu. Takie danie jest doceniane szczególnie za efektowny wygląd: jest bardzo kolorowe! Z kaszy pęczak można zrobić również farsz do kanapek lub zapiekanek. Należy w tym celu kaszę pęczak zmieszać z jajkiem, cebulą, przyprawami i bułką tartą. Po upieczeniu pieczywa, kanapki takie będą chrupiące na zewnątrz, a miękkie wewnątrz.
Gdy mowa o wersji pieczonej, wielu osobom smakuje kasza jęczmienna zapiekana (ugotowaną kaszę pęczak można wymieszać z sosami, takimi jak pomidorowy, beszamelowy lub czosnkowy, a następnie można ją posypać startym serem i zapiec w piekarniku).
Podsumowanie
Jak widać, możliwości włączenia kaszy pęczak do diety jest wiele. Jeśli weźmiemy pod uwagę dodatkowo jej niską cenę oraz to, jak łatwo jest ją ugotować, otrzymamy w zasadzie odpowiedź na potrzebę znalezienia szybkiego i prostego sposobu na dobre odżywianie.
/Artykuł sponsorowany/