Kawa do firmy - na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Dodał: Marta Data: 2024-01-30 09:00:43 (czytane: 636)
Podsumowanie:
- Dobrze dobrana kawa do firmy to inwestycja w zadowolenie pracowników i przyjazną atmosferę w miejscu pracy.
- Przyjrzenie się takim czynnikom, jak świeżość kawy, miejsce pochodzenia ziaren, odmiana oraz rodzaj wypału pozwala na podjęcie świadomej decyzji o wyborze konkretnego produktu, zdolnego spełnić potrzeby i oczekiwania osób zatrudnionych i klientów.
- Różnorodność smaków i aromatów nada niepowtarzalny charakter codziennemu rytuałowi picia kawy, czyniąc go jeszcze przyjemniejszym i bardziej satysfakcjonującym. Z tego powodu warto włączyć do firmowego wyposażenia różne rodzaje kaw.
4 nieoczywiste rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, wybierając kawę do firmy
Świeżość kawy
I nie chodzi tu wyłącznie o datę przydatności do spożycia, bo tę producenci szacują nawet na rok od wypalenia ziaren. Każdy specjalista wie jednak, że kawa smakuje najlepiej przez trzy pierwsze miesiące od produkcji. Jeśli więc współpracujesz z pracownikami lub klientami znającymi się na kawie i doceniającymi jej najwyższą jakość, szukaj najświeższych ziaren.
Miejsce pochodzenia
Miejsce, z którego pochodzą ziarna kawy, ma ogromne znaczenie dla charakterystyki napoju. Kawa z różnych regionów świata posiada unikalne smaki i aromaty. Kolumbia znana jest z delikatnych i owocowych nut, Brazylia oferuje nuty czekolady, natomiast Etiopia zaskakuje intensywnością i kwiecistym bukietem. Wybierając kawę dla firmy (www.tchibo-coffeeservice.pl), zastanów się, jaki profil smakowy najlepiej odpowiada preferencjom Twojego zespołu.
Odmiana ziaren
Kawowiec to roślina, która – jak wiele innych – ma kilka gatunków i odmian. Podstawowy podział to Arabica i Robusta. Pierwszą uznaje się za delikatniejszą (z mniejszą zawartością kofeiny), niezwykle aromatyczną i ze słodkimi, również kwiatowymi smakami. Z kolei Robusta oferuje silniejsze właściwości pobudzające i „ciemne” nuty smakowe: orzechów, tytoniu, czekolady. Warto, by każda z nich pojawiła się w biurze.
Wypał
Generalnie przyjmuje się, że jasny wypał daje lekką kawę o intensywnych nutach owocowych, średni to bardziej zbalansowane i klasyczne smaki, natomiast ciemny wypał jest idealny dla miłośników mocnego smaku, z nutami gorzkiej czekolady i orzechów. W biurach zazwyczaj korzystamy z automatycznych ekspresów. Do nich najlepiej pasują ciemno wypalone ziarna.
/Artykuł sponsorowany/