Nastolatki gotują, nie kupują!
Dodał: Milena Data: 2019-06-24 15:40:23 (czytane: 2291)
W związku z realizacją programu 'Szkoła Promująca Zdrowie' w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Niepełnosprawnych Ruchowo w Busku - Zdroju całą wiosnę promowane były zasady prawidłowego odżywiania oraz kształtowane dobre nawyki żywieniowe.
Uczniowie dowiedzieli się, jakie są rodzaje technik kulinarnych oraz w jaki sposób ich stosowanie wpływa na posiłki i czyni z nich smaczne i wartościowe potrawy. Dowiedzieli się, dlaczego żywność wymaga mycia, krojenia, gotowania czy pieczenia. Celem zajęć było uświadomienie młodzieży, że samodzielne przygotowywanie posiłków jest ważną czynnością, która ma wpływ na zdrowie i może być łatwe i przyjemne. Każdy może znaleźć takie dania, które będzie umiał samodzielnie wykonać. Do samodzielnego przygotowania bardzo dobrze nadają się potrawy z jaj i różnorodnych warzyw. W związku z tym odbyły się zajęcia na temat wartości odżywczych jaj oraz warzyw.
Uczniowie mieli okazję nauczyć się, jak rozpoznawać w praktyce świeżość jajek, ich sposobu oznaczania i właściwego przechowywania. Poznali substancje odżywcze w nich zawarte, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają się do dobrego stanu zdrowia. Dowiedzieli się, że jajka można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu łatwo uniknąć monotonii. Następnie uczniowie samodzielnie przygotowywali potrawy, które w swoim składzie miały jajka i świeże warzywa. Samodzielne gotowanie pozwala na większą kontrolę tego co się je, uczy racjonalnych zakupów, pomaga w nabywaniu samodzielności i może być dobrym pomysłem na hobby.
Uczniowie mieli okazję nauczyć się, jak rozpoznawać w praktyce świeżość jajek, ich sposobu oznaczania i właściwego przechowywania. Poznali substancje odżywcze w nich zawarte, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają się do dobrego stanu zdrowia. Dowiedzieli się, że jajka można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu łatwo uniknąć monotonii. Następnie uczniowie samodzielnie przygotowywali potrawy, które w swoim składzie miały jajka i świeże warzywa. Samodzielne gotowanie pozwala na większą kontrolę tego co się je, uczy racjonalnych zakupów, pomaga w nabywaniu samodzielności i może być dobrym pomysłem na hobby.
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.145.130.31