Naturalna moc czarnuszki - olej, który wspiera zdrowie na co dzień
Dodał: Marta Data: 2025-01-03 09:44:59 (czytane: 3041)
Olej z czarnuszki - czym jest i jak powstaje?
Olej z czarnuszki to olej, który wytwarzany jest z rośliny o tej samej nazwie. Z łac. Nigella Sativa, to roślina jednoroczna ozdobna, która wyróżnia się białymi, niebieskimi bądź też różowymi kwiatami. Co prawda nie imponuje rozmiarami, ale za to drzemie w niej ogromny potencjał prozdrowotny. Czarnuszkę można śmiało spożywać - nie tylko jej kwiaty, ale również nasiona. Co więcej - to właśnie z nich wytłaczany jest olej na zimno, który można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.
Czarnuszka siewna pochodzi z południowej Europy, ale jest także często spotykana w Azji Południowo-Zachodniej czy też Afryce Północnej. Nasiona tej rośliny wyróżniają się niewielkimi rozmiarami i czarnym kolorem, a przy tym nie brakuje im intensywnego smaku. Niektórzy twierdzą, że jest on mocno korzenny.
Jak wybrać dobry olej z czarnuszki? Zwróć uwagę na kilka ważnych aspektów. Pierwszym z nich jest metoda produkcji. Powinien być tłoczony na zimno, dzięki czemu podczas procesu jego wytwarzania nie zostaje pozbawiony on cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto możesz również delektować się jego wyrazistym smakiem, choć dla wielu osób jest on nieco zbyt wyrazisty. Warto jednak się z nim polubić - z uwagi na jego cenne właściwości.
Sięgaj również po produkty niefiltrowane i nierafinowane. To gwarancja, że nie zostały one podgrzane, aby uzyskać klarowną konsystencję czy też pozbyć się z nich zanieczyszczeń. Zaopatrz swoją spiżarnię w olej z czarnuszki, który został przebadany w warunkach laboratoryjnych - to gwarancja nie tylko jego wysokiej jakości i skutecznego działania, ale przede wszystkim bezpieczeństwa stosowania.
Olej z czarnuszki - poznaj jego drogocenny skład
Czarnuszka siewna to niewielka roślina o ogromnym potencjale prozdrowotnym, z którego aż żal nie skorzystać. Sięganie po olej wytwarzany z jej nasion pozwala kompleksowo wspierać organizm przez cały rok - zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Jest on źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, -6, jak również -9. Kwasy tłuszczowe z pierwszej grupy musisz dostarczać swojemu organizmowi z zewnątrz - nie jest on w stanie samodzielnie ich produkować. Przynajmniej nie w ilości, która wystarczyłaby do pokrycia jego dziennego zapotrzebowania.
W oleju z czarnuszki znajdziesz również fitosterole, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także odgrywają istotną rolę w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Nie bez znaczenia są także ich właściwości immunomodulujące.
Antyoksydanty w postaci tokoferoli to natomiast skuteczna broń w walce wolnymi rodnikami. Są one przyczyną m.in. powstawania stanów zapalnych, rozwoju komórek nowotworowych czy też przyspieszenia procesów starzenia.
Olej z czarnuszki to także dobrodziejstwo przeciwutleniaczy. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj tymochinon, którego działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a więc wspierające działanie układu odpornościowego pozwala skutecznie wzmacniać barierę ochronną organizmu przed drobnoustrojami, jak również łagodzić m.in. objawy alergii czy astmy.
W dobrej klasy produktach nie może zabraknąć również witamin i soli mineralnych. Wśród nich warto wymienić takie jak m.in. żelazo, wapń, cynk, potas czy też fosfor. Powinny być także źródłem białek, a w dobrych olejach możesz liczyć nawet na osiem lub dziewięć aminokwasów.
Olej z czarnuszki - na co pomaga?
Olej z czarnuszki warto pić regularnie - tylko wtedy da oczekiwane efekty. Jednak systematyczność i cierpliwość popłaca. Jest to produkt, który działa wielokierunkowo.
Jak już wspomnieliśmy, jest on cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, jak również tymochinonu. Takie trio przyczynia się do regulowania profilu lipidowego. Możesz dzięki nim zmniejszyć poziom “złego” cholesterolu we krwi, a od tego już krótka droga do profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym m.in. miażdżycy.
Olej z czarnuszki pij również z myślą o kontroli glikemii. Z jego pomocą możesz obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo, jak również poziom hemoglobiny glikowanej Hb1Ac. To także suplement diety, który pozytywnie wpływa na ciśnienie tętnicze. W praktyce mowa zarówno o skurczowym, jak i rozkurczowym.
Warto również sięgać po niego wówczas, gdy zmagasz się z problemami ze strony układu pokarmowego. Zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon przyczynia się do hamowania produkcji kwasu i jednocześnie wspiera zdrową warstwę śluzu wyścielającego jelito.
Jest on także sprzymierzeńcem leczenia schorzeń układu oddechowego, w tym m.in. astmy oskrzelowej. Pomaga łagodzić jej objawy, a także te towarzyszące infekcjom sezonowym. Wspomniany tymochinon to także środek antyhistaminowy, dlatego też jest pomocy w leczeniu alergii.
/Artykuł sponsorowany/