Zdrowe i smaczne święta dla mamy i dziecka
Dodał: Milena Data: 2016-12-23 14:45:58 (czytane: 6812)
Na wigilijnym stole znajdzie się wiele potraw, które będą kusić swoim smakiem i aromatem. Niektóre świąteczne przysmaki nie są odpowiednie dla kobiet w ciąży, mam karmiących piersią czy najmłodszych dzieci, dlatego – mimo świątecznej aury – warto przestrzegać diety.
Bożonarodzeniowe potrawy obfitują również w wartościowe składniki, które pozytywnie wpływają na zdrowie i rozwój małych dzieci.
Odpowiednia dieta już w trakcie ciąży wykształca w dziecku nawyki żywieniowe. Pierwsze 1000 dni życia, już od poczęcia, decyduje o przyszłym zdrowiu dziecka. Przyszłe mamy w czasie świat powinny dbać o zbilansowaną dietę, ponieważ dbają już nie tylko o siebie, ale i o drugiego człowieka.
W najbliższych dniach na stole pojawią się potrawy z rybami, które zawierają szereg dobroczynnych składników. Kobiecie w ciąży są one niezbędne, szczególnie tłuste ryby morskie, wolno żyjące, tj. łosoś, śledź, sardynka czy halibut. Ryby powinny pojawić się w tygodniowym jadłospisie przynajmniej dwa razy, ponieważ są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych: wapnia, fosforu, jodu, selenu, fluoru i manganu. Są one ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, potrzebnych dla rozwoju mózgu dziecka. Wszystkie spożywane ryby powinny być poddane obróbce termicznej jednak należy wystrzegać się ich smażenia oraz jedzenia na surowo. Kobiety w ciąży powinny unikać ryb takich jak: miecznik, rekin i tuńczyk, gdyż mogą one być zanieczyszczone rtęcią.
Kapusta oraz pierogi tradycyjnie pojawiają się na stole wigilijnym każdego z nas. Niestety te przysmaki są zbyt ciężkostrawne i mogą powodować bóle brzucha. Lepszym rozwiązaniem mogą być surowe warzywa. Świeża kapusta biała i kiszona to bogate źródło witaminy C oraz składników mineralnych. Odpowiednia dawka witaminy C zmniejsza ryzyko pojawienia się infekcji.
Czerwony barszcz z uszkami to potrawa, która najczęściej pojawia się na wigilijnym stole. Każda przyszła mama może cieszyć się jego smakiem, jeśli nie ma w nim dużej ilości soli i ograniczona zostanie ilość uszek. Buraki są bogate w kwas foliowy, żelazo, magnez i błonnik.
Owoce to stały element świątecznego jadłospisu, szczególnie pomarańcze i mandarynki, które zawierają karotenoidy, głównie prowitaminę A. Są również dobrym źródłem witaminy C wzmacniającej odporność.
W czasie świąt trudno oprzeć się słodkim wypiekom, jednak lepiej nie przesadzać z ich spożywaniem. Przez nie przyszła mama czy dzieci mają zmniejszony apetyt na wartościowy posiłek, co prowadzi do zubożenia wartości odżywczej diety. Szczególnie należy unikać mocno przetworzonych, gotowych słodkości i wypieków.
Mamy karmiące w czasie świąt powinny stosować dietę podobną do tej w czasie ciąży. W obu przypadkach chodzi o to, aby dania były lekkostrawne i wartościowe dla organizmu, a posiłki spożywane regularnie, niezależnie od okazji. Zaleca się wypijanie odpowiedniej ilości płynów – głównie niskozmineralizowanej wody mineralnej lub wód źródlanych.
Z kolei dla wrażliwego organizmu dziecka, którego potrzeby żywieniowe są zupełnie inne od osoby dorosłej, bezpieczna jest żywność specjalnie dla niego przeznaczona z oznaczeniem wieku na opakowaniu, która jest przebadana pod kątem norm jakości opracowanych specjalnie dla najmłodszej grupy konsumentów. Zasada ta powinna obowiązywać także w czasie świąt, ponieważ wtedy rodzice mogą mieć pewność, że dziecko otrzymuje to, czego potrzebuje.
/www.wrota-swietokrzyskie.pl/
Odpowiednia dieta już w trakcie ciąży wykształca w dziecku nawyki żywieniowe. Pierwsze 1000 dni życia, już od poczęcia, decyduje o przyszłym zdrowiu dziecka. Przyszłe mamy w czasie świat powinny dbać o zbilansowaną dietę, ponieważ dbają już nie tylko o siebie, ale i o drugiego człowieka.
W najbliższych dniach na stole pojawią się potrawy z rybami, które zawierają szereg dobroczynnych składników. Kobiecie w ciąży są one niezbędne, szczególnie tłuste ryby morskie, wolno żyjące, tj. łosoś, śledź, sardynka czy halibut. Ryby powinny pojawić się w tygodniowym jadłospisie przynajmniej dwa razy, ponieważ są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych: wapnia, fosforu, jodu, selenu, fluoru i manganu. Są one ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, potrzebnych dla rozwoju mózgu dziecka. Wszystkie spożywane ryby powinny być poddane obróbce termicznej jednak należy wystrzegać się ich smażenia oraz jedzenia na surowo. Kobiety w ciąży powinny unikać ryb takich jak: miecznik, rekin i tuńczyk, gdyż mogą one być zanieczyszczone rtęcią.
Kapusta oraz pierogi tradycyjnie pojawiają się na stole wigilijnym każdego z nas. Niestety te przysmaki są zbyt ciężkostrawne i mogą powodować bóle brzucha. Lepszym rozwiązaniem mogą być surowe warzywa. Świeża kapusta biała i kiszona to bogate źródło witaminy C oraz składników mineralnych. Odpowiednia dawka witaminy C zmniejsza ryzyko pojawienia się infekcji.
Czerwony barszcz z uszkami to potrawa, która najczęściej pojawia się na wigilijnym stole. Każda przyszła mama może cieszyć się jego smakiem, jeśli nie ma w nim dużej ilości soli i ograniczona zostanie ilość uszek. Buraki są bogate w kwas foliowy, żelazo, magnez i błonnik.
Owoce to stały element świątecznego jadłospisu, szczególnie pomarańcze i mandarynki, które zawierają karotenoidy, głównie prowitaminę A. Są również dobrym źródłem witaminy C wzmacniającej odporność.
W czasie świąt trudno oprzeć się słodkim wypiekom, jednak lepiej nie przesadzać z ich spożywaniem. Przez nie przyszła mama czy dzieci mają zmniejszony apetyt na wartościowy posiłek, co prowadzi do zubożenia wartości odżywczej diety. Szczególnie należy unikać mocno przetworzonych, gotowych słodkości i wypieków.
Mamy karmiące w czasie świąt powinny stosować dietę podobną do tej w czasie ciąży. W obu przypadkach chodzi o to, aby dania były lekkostrawne i wartościowe dla organizmu, a posiłki spożywane regularnie, niezależnie od okazji. Zaleca się wypijanie odpowiedniej ilości płynów – głównie niskozmineralizowanej wody mineralnej lub wód źródlanych.
Z kolei dla wrażliwego organizmu dziecka, którego potrzeby żywieniowe są zupełnie inne od osoby dorosłej, bezpieczna jest żywność specjalnie dla niego przeznaczona z oznaczeniem wieku na opakowaniu, która jest przebadana pod kątem norm jakości opracowanych specjalnie dla najmłodszej grupy konsumentów. Zasada ta powinna obowiązywać także w czasie świąt, ponieważ wtedy rodzice mogą mieć pewność, że dziecko otrzymuje to, czego potrzebuje.
/www.wrota-swietokrzyskie.pl/
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.118.1.158
Werra189 (2017-06-17 20:32:39)
Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak potrzebujecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w gogle: odchudzanie przed i po by sasetka