Strona startowa

Wiadomości - Zdrowie i uroda

Śniadanie - nie tylko od święta

Dodał: Agnieszka Data: 2017-04-13 09:12:13 (czytane: 34584)

Już niedługo zasiądziemy do uroczystego śniadania wielkanocnego, które jest jedną z najważniejszych polskich tradycji. Wspólnemu ucztowaniu, które trwa nawet klika godzin, towarzyszą rodzinne zabawy, wróżby i zwyczaje ludowe. Czy da się przenieść magię tego czasu do codziennego życia?

Grupa COBRA - Agencja Ochrony
www.grupacobra.pl,ochrona obiektów, ochrona osób, elektroniczne systemy antywłamaniowe, przeciwpożarowe, systemy powiadamiające przywołujące Grupy Interwencyjne, systemy telewizji przemysłowej, kontroli dostępu, wideofony, radiofonizacja,  nagłośnienie, ochrona mienia

ul. Bohaterów Warszawy 114. 28-100, Busko-Zdrój

Biuro Nieruchomości MODERN s.c. - mieszkania, domy, działki
www.modernbroker.pl,nieruchomości, mieszkania, domy działki,na sprzedaż, do wynajęcia, mieszkanie, dom działka,sprzedam, kupię, zamienię, wynajmę, Busko,Pińczów, Jędrzejów, Staszów, Kazimierza, powiat buski,pińczowski, jędrzejowski,staszowski,kazimierski,włoszczowski

ul. Partyzantów 112. 28-100, Busko-Zdrój

Studio tatuażu - Black Line tattoo&piercing
www.tatuazebusko.pl,STUDIO TATUAŻU, SALON TATUAŻU, TATUAŻ, KOLCZYKOWANIE, KOLCZYKI, TATTOO, PIERCING, MIKRODERMAL, OZDABIANIE, UPIĘKSZANIE, TATUAZ, TATUAZE, TATUAŻE BUSKO, PIŃCZÓW, CHMIELNIK, KAZIMIERZA WIELKA,

ul. Kopernika 8. 28-100, Busko-Zdrój



Z tradycją w tle
Tradycja wspólnego śniadania, poprzedzona składaniem sobie życzeń, jest kultywowana od wieków. Najradośniejsze święta w roku łączą w sobie elementy religijne z bogatymi,  świeckimi zwyczajami. Przypadają one na okres równonocy wiosennej i według wierzeń ludowych mają magiczną noc. Dla naszych przodków były to również święta budzącej się do życia przyrody, zapowiedzią wiosny, pracy w polu i dobrych plonów.

Już od zarania wieków całe rodziny zasiadały do świątecznego stołu, by spożywać przygotowane wspólnie pokarmy, dzielić się radością z bycia razem oraz nadzieją na obfite lato – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. "Bielmar" organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa” – To właśnie śniadanie wielkanocne w religii chrześcijańskiej jest pierwszym posiłkiem spożywanym po zakończeniu okresu Wielkiego Postu. Posiłkiem, który jednoczy członków rodziny przy stole.

Z celebrowaniem świąt wiązały się porządki, które miały wypędzić z domostw zło i choroby. Znoszone do domów poświęcone palemki (kiedyś rózgi wierzbowe czy gałązki bukszpanu ozdobione mchem, kwiatkami, czy kolorowymi piórkami) włożone do wazonów chroniły mieszkanie przed nieszczęściem i złośliwością sąsiadów. Połknięcie jednej bazi wróżyło zaś zdrowie i bogactwo. Ciekawym zwyczajem było zatykanie na polach krzyżyków zrobionych
z gałązek palm oraz procesje konne objeżdżające granice pól, które miały przynieść urodzaj i ochronę plonów.

Wróżby i zwyczaje wielkanocne
Ostatnie dwa dni postu były wielkim przygotowaniem do święta. Wypędzano wtedy ubogie, postne jedzenie. W tym celu odprawiano np. rytuał zwany pogrzebem żuru, który polegał na rozbijaniu naczyń z zupą i pozbywaniu się jej resztek. Rozprawiano się również z rybami, szczególnie ze śledziami, które przybijano do drzwi lub drzew.

Wielka Sobota natomiast była dniem radosnego oczekiwania. Zanoszono wtedy do kościoła,  przygotowane wiele dni wcześniej, pokarmy do święcenia. W koszach znajdowały się między innymi: jaja – symbol odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią, chleb jako pożywienie niezbędne i podstawowe mające zagwarantować dobrobyt i powodzenie, sól chroniąca od zepsucia, chrzan dostarczający siły oraz wędlina zapewniająca zdrowie, płodność i dostatek. Obecnie święcimy tylko wybrane produkty.

Również z wodą święconą związane były liczne wróżby wielkanocne: kropienie domowników i dobytku chroniło od nieszczęść i zapewniało zdrowie. Natomiast kąpiel w rzece lub jeziorze w Wielki Czwartek zapewniała urodę i gładką cerę.

Jednak to właśnie jajom, które królują na wielkanocnym stole, przypisuje się najwięcej magicznych właściwości. Tradycja pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga czasów starożytnych Persów, którzy wiosną obdarowywali swoich bliskich barwionymi na czerwono jajami. Zwyczaj ten przyjęli od nich Grecy i Rzymianie. Rumuńskie przysłowie ludowe mówi: „Jeśli my, chrześcijanie zaprzestaniemy barwienia jaj na czerwono, wówczas nastąpi koniec świata”. Czerwone pisanki mają bowiem moc magiczną i odpędzają złe uroki, są symbolem serca i miłości.

Parzysta ilość jaj na stole wielkanocnym oznaczała rychłe zamążpójście, a podarunek od ukochanego, uczyniony z pisanki wróżył udany związek. Natomiast dziewczętom, które obmyły twarz w wodzie, w której gotowały się jajka na święconkę, znikają piegi i inne mankamenty urody.

Zabawy nie tylko dla dzieci

Świątecznemu ucztowaniu często towarzyszą śniadaniowe zabawy wielkanocne dla wszystkich członków rodziny. Jedną z najbardziej popularnych, znaną już w XV wieku w Polsce, jest stukanie się jajkami ugotowanymi na twardo. Wygrywa ta osoba, której jajko nie popęka, a zwycięstwo wróży szczęście w nadchodzącym roku. Grą, która wymaga precyzji jest turlanie jajek po niewielkiej pochyłości lub torze przeszkód. Jednak najbardziej oczekiwaną zabawą jest poszukiwanie zajączka, który ukrył słodycze lub inne upominki w różnych częściach domu, czy ogrodu.

Rodzinne ucztowanie
Śniadanie wielkanocne rozpoczyna się później, po porannych obrzędach rezurekcyjnych i trwa zwykle do pory obiadowej. To chyba jedyny dzień w roku, w którym Polacy nie zapominają o śniadaniu. W pozostałe aż 10 milionów Polaków wychodzi z domu bez pierwszego posiłku, a prawie ćwierć miliona dzieci ze szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju. Świąteczne śniadanie jest nie tylko pożywne, ale również towarzyszy mu radosna atmosfera i wzajemne zrozumienie. Taki posiłek jedzony bez pośpiechu kształtuje określone zachowania żywieniowe, uczy zasad savoir - vivre i kształtuje kompetencje społeczne.

Zwykle w tygodniu bardzo trudno wygospodarować czas na wspólne spożywanie posiłków. Dlatego pamiętajmy o tym szczególnie w dni wolne od pracy. Postarajmy się jednorazowe spotkanie przy wielkanocnym stole zamienić w weekendową tradycję – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. "Bielmar" organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa” – To doskonały moment, by przeprowadzić rozmowy, na które nie ma czasu w natłoku codziennych zadań. Natomiast w tygodniu postarajmy się wygospodarować 15 minut rano na przygotowanie śniadania, a opłaci się to nam w postaci dobrego zdrowia.  

sniadanie_na_codzien.jpg



Poniższe rady mogą okazać się pomocne w zaplanowaniu swojego czasu na przygotowanie śniadania:

  1. Wstawaj 15 minut wcześniej niż zwykle – już kwadrans wystarczy, by przygotować i zjeść pożywne śniadanie.

  2. Dzień wcześniej zaplanuj, co będziesz jeść następnego ranka i kup niezbędne produkty.

  3. W swojej kuchni zawsze miej zapasy podstawowych artykułów. Dodatkowe opakowanie margaryny, razowy chleb, czy karton mleka nie zajmują dużo miejsca, a z pewnością ich brak utrudni zrobienie śniadania.

  4. Przygotuj wszystkie produkty i nakryj do stołu dzień wcześniej – oszczędzisz rano czas, szybciej przygotujesz śniadanie, a estetycznie nakryty stół zachęci Cię do jedzenia.   

  5. Jeżeli jednak poranne wstawanie jest dla Ciebie koszmarem, przygotuj całe śniadanie już wieczorem i przechowaj je w lodówce.

  6. Korzystaj z prostych, ale zawierających wartościowe produkty pomysłów na śniadanie: kanapki z sałatą, serem i wędliną, grzanki, płatki z mlekiem, owsianka, jogurt z musli i owocami.

  7. Jeśli zaspałeś i nie zdążysz już nic przygotować, zabierz ze sobą produkty, które możesz zjeść podczas przerwy w pracy: jabłko, jogurt, serek.

  8. Jeśli nie masz rano apetytu, przygotuj śniadanie, które zjesz w pracy. To samo dotyczy Twojego dziecka. Zdrowa kanapka z warzywami z pewnością Was zasycą i sprawią, że ochota na słodkie, czy słone przekąski w ciągu dnia będzie mniejsza.

 
Więcej inspiracji i przepisów na pożywne i zdrowe śniadania na www.sniadaniaklasa.pl


Reklama.

Tagi: śniadanie   zdrowe odżywianie   dieta  

Zobacz także

Cytobus ŚCO w Busku-Zdroju

Dodane: 2018-07-17 11:08 - Komentarze  (0)  czytane (321)

TAGI: Cytobus ŚCO , ŚCO , Cytobus



Komentarze (0)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 54.196.38.114

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia obsługi plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych
i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeśli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odśwież stronę i spróbuj ponownie...


Telewizja

Turniej Sołtysów w Zwierzyńcu

Protest przeciw reformom sądownictwa w Busku-Zdroju

Po 13 latach do Buska-Zdroju przyjechał pociąg

Pokaz kulinarny Karola Okrasy i Natalii Paździor w Busku-Zdroju

Pięciotysięczny Rowerek Marzeń

Dzień Mamy i Taty w Przedszkolu 'Bajkowe Wzgórze'

Konkursy

Konkurs zakończony: Koncert Beaty Kozidrak & Bajm
Konkurs zakończony: Onyx Club - Pub & Restaurant
Konkurs zakończony: Koncert Michała Szpaka w Kielcach
Konkurs zakończony: Do wygrania zaproszenia na spektakl Ostra jazda
Konkurs zakończony: Słodka Uczta dla Dwojga w Lodziarni Dolce Vita
Konkurs zakończony: Koncert zespołu Poparzeni Kawą Trzy
Konkurs zakończony: Koncert Tribute to Jantar w Kielcach
Konkurs zakończony: Koncert Raz Dwa Trzy Młynarski w Kielcach
Zobacz więcej Dodaj

Promocje

To jest miejsce na Twoją promocję

2016-06-30 - 2029-06-30

Pakiet żywieniowy od 30 zł w Restauracji Pod Świerkiem

2017-11-15 - 2019-06-30

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Lato z BSCK

Zapraszamy na Lato z BSCK. Na dzieci i młodzież czeka mnóstwo atrakcji: letnia akademia filmowa, warsztaty z robotyki i programowania,...