Nowe możliwości w kształceniu zawodowym w Powiecie Buskim
Dodał: Milena Data: 2018-02-14 09:55:25 (czytane: 4191)
W dniu 9 lutego 2018 r. w Starostwie Powiatowym w Busku – Zdroju podpisano listy intencyjne, określające zasady uczestnictwa w projekcie Innowacyjna edukacja – nowe możliwości zawodowe.
Listy zostały podpisane pomiędzy Świętokrzyskim Związkiem Pracodawców Prywatnych Lewiatan, reprezentowanym przez Panią Annę Kaczor – Małecką – dyrektora Biura, a Powiatem Buskim, reprezentowanym przez Jerzego Kolarza – Starostę Buskiego i Stanisława Klimczaka – Wicestarostę Buskiego oraz Zespołem Szkół Techniczno - Informatycznych w Busku – Zdroju, reprezentowanym przez jego dyrektora Sylwestra Pałkę.
Projekt jest innowacyjnym, dotychczas niespotykanym, rozwiązaniem rozszerzającym praktyczną naukę zawodu w przedsiębiorstwach. Jest on praktyczną odpowiedzią na współczesne potrzeby rynku pracy i szkolnictwa zawodowego wykorzystującą wiedzę z raportów opracowanych przez Bank Światowy. Obecnie zajęcia praktyczne mogą być organizowane w szkolnych pracowniach, centrach kształcenia praktycznego lub w przedsiębiorstwach. Jednak tylko ok. 9% uczniów szkół zawodowych bierze udział w zajęciach praktycznych u pracodawców. Innowacyjny projekt będzie testować nowe podejście do wspierania kształcenia w miejscu pracy.
Głównym celem podpisanego porozumienia jest wdrożenie modelu kształcenia zawodowego u przedsiębiorców, którego kluczowym aspektem będzie zwiększenie wymiaru i jakości kształcenia w miejscu pracy, jako integralnego elementu kształcenia zawodowego. Zostanie to osiągnięte przez zorganizowanie większej liczby zajęć praktycznych: 50% godzin przewidzianych w programie nauczania na kształcenie praktyczne będzie realizowane w firmach, w celu dostosowania umiejętności uczniów do rzeczywistych wymagań rynku pracy.
Projekt Innowacyjna edukacja – nowe możliwości zawodowe realizowany jest - w ramach unijnej inicjatywy Lagging Regions - przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach w partnerstwie ponadnarodowym z Instytutem szkolenia zawodowego – Berufsförderungsinstitut Burgenland (BFI) w Oberwart (Austria). Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 4. Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 4.1. Innowacje społeczne.
W projekcie, który będzie realizowany w okresie od 1 września 2018 r. do 30 czerwca 2019 r., uczestniczyć będą najlepsi uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum Nr 2 w Zespole Szkół Techniczno – Informatycznych w Busku – Zdroju. Do projektu zakwalifikowane zostały tylko 3 szkoły publiczne z terenu Województwa Świętokrzyskiego, a jedną z nich jest właśnie Zespół Szkół Techniczno – Informatycznych w Busku – Zdroju.
Uczestnicy projektu mają możliwość zdobycia cennego doświadczenia zawodowego ważnego z punktu widzenia wymagań stawianych przez rynek pracy oraz płynnego przejścia z okresu nauki do czynnego życia zawodowego. Poza odbywaniem zajęć praktycznych u renomowanych pracodawców, uczniowie będą mogli m.in. otrzymywać wysokie stypendia, uczestniczyć w zajęciach z języka obcego branżowego, co pozwoli im na swobodne komunikowanie się z klientami obcojęzycznymi. Zostaną też zapoznani z programami informatycznymi wykorzystywanymi w przedsiębiorstwach gastronomicznych. Ponadto będzie istniała możliwość uzyskania przez uczniów dodatkowych certyfikatów - cenionych na rynku pracy. Uczestnicy projektu mają również zagwarantowane wyjazdy studyjne do hoteli w Austrii, Szwajcarii i Niemczech, gdzie będą mogli poznać warunki wykonywania zawodu w innej kulturze i poszerzyć wiedzę z zakresu zawodu, w którym się kształcą.
Autor tekstu i foto: Renata Krzemień Naczelnik Wydz. EK
Projekt jest innowacyjnym, dotychczas niespotykanym, rozwiązaniem rozszerzającym praktyczną naukę zawodu w przedsiębiorstwach. Jest on praktyczną odpowiedzią na współczesne potrzeby rynku pracy i szkolnictwa zawodowego wykorzystującą wiedzę z raportów opracowanych przez Bank Światowy. Obecnie zajęcia praktyczne mogą być organizowane w szkolnych pracowniach, centrach kształcenia praktycznego lub w przedsiębiorstwach. Jednak tylko ok. 9% uczniów szkół zawodowych bierze udział w zajęciach praktycznych u pracodawców. Innowacyjny projekt będzie testować nowe podejście do wspierania kształcenia w miejscu pracy.
Głównym celem podpisanego porozumienia jest wdrożenie modelu kształcenia zawodowego u przedsiębiorców, którego kluczowym aspektem będzie zwiększenie wymiaru i jakości kształcenia w miejscu pracy, jako integralnego elementu kształcenia zawodowego. Zostanie to osiągnięte przez zorganizowanie większej liczby zajęć praktycznych: 50% godzin przewidzianych w programie nauczania na kształcenie praktyczne będzie realizowane w firmach, w celu dostosowania umiejętności uczniów do rzeczywistych wymagań rynku pracy.
Projekt Innowacyjna edukacja – nowe możliwości zawodowe realizowany jest - w ramach unijnej inicjatywy Lagging Regions - przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach w partnerstwie ponadnarodowym z Instytutem szkolenia zawodowego – Berufsförderungsinstitut Burgenland (BFI) w Oberwart (Austria). Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 4. Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 4.1. Innowacje społeczne.
W projekcie, który będzie realizowany w okresie od 1 września 2018 r. do 30 czerwca 2019 r., uczestniczyć będą najlepsi uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum Nr 2 w Zespole Szkół Techniczno – Informatycznych w Busku – Zdroju. Do projektu zakwalifikowane zostały tylko 3 szkoły publiczne z terenu Województwa Świętokrzyskiego, a jedną z nich jest właśnie Zespół Szkół Techniczno – Informatycznych w Busku – Zdroju.
Uczestnicy projektu mają możliwość zdobycia cennego doświadczenia zawodowego ważnego z punktu widzenia wymagań stawianych przez rynek pracy oraz płynnego przejścia z okresu nauki do czynnego życia zawodowego. Poza odbywaniem zajęć praktycznych u renomowanych pracodawców, uczniowie będą mogli m.in. otrzymywać wysokie stypendia, uczestniczyć w zajęciach z języka obcego branżowego, co pozwoli im na swobodne komunikowanie się z klientami obcojęzycznymi. Zostaną też zapoznani z programami informatycznymi wykorzystywanymi w przedsiębiorstwach gastronomicznych. Ponadto będzie istniała możliwość uzyskania przez uczniów dodatkowych certyfikatów - cenionych na rynku pracy. Uczestnicy projektu mają również zagwarantowane wyjazdy studyjne do hoteli w Austrii, Szwajcarii i Niemczech, gdzie będą mogli poznać warunki wykonywania zawodu w innej kulturze i poszerzyć wiedzę z zakresu zawodu, w którym się kształcą.
Autor tekstu i foto: Renata Krzemień Naczelnik Wydz. EK
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 44.201.24.171
:) (2018-02-18 11:08:29)
zróbcie kursy komputerowego obcinania paznokci i komputerowego ubijania masła.