Kasza i owoce - letnie orzeźwienie!

Dodał: Agnieszka Data: 2015-07-29 13:11:05 (czytane: 8915)

W okresie letnim warto korzystać z darów natury jakimi są sezonowe, polskie owoce. Można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by desery okazały się jeszcze zdrowsze.

Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie owocowych przekąsek z dodatkiem kaszy. Okazuje się, że nie tylko manna może być wykorzystywana do słodkich deserów – kukurydziana, jęczmienna czy owsiana również świetnie smakują w tym orzeźwiającym połączeniu.

Gdy upały dają się we znaki, warto zadbać o prawidłową i zrównoważoną dietę, umiejętnie łącząc posiłki, zwracając uwagę na ich kaloryczność oraz przyswajalność. Letnie desery najlepiej przygotować na bazie sezonowych owoców, dzięki czemu będą one pyszne, kolorowe i zdrowe. Orzeźwienie przyniosą soczyste owoce, takie jak arbuz, truskawki, maliny, jabłka czy brzoskwinie. Łącząc je z różnymi rodzajami kaszy, wzbogacamy dietę o cenne składniki odżywcze i minerały, m.in.: błonnik, cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, wapno czy kwas foliowy.

Andrzej Polan, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, poleca w szczególności chłodnik na słodko – arbuzowo-malinowy, podawany z kluseczkami
z kaszy kukurydzianej:

– Kasze są często wykorzystywane do zagęszczania zup – najbardziej popularna forma to krupnik. Jednak mało kto dziś przyrządza owocową zupę z lanymi kluskami. Przypomina mi to smak dzieciństwa, tylko tu zamiast mleka mamy pyszny arbuzowo-malinowy mus, który świetnie chłodzi, a za sprawą kaszy – również syci. Ze względu na swoją intensywną barwę oraz delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym – podsumowuje.

Ciekawą propozycję może stanowić także mus z kaszy manny z białą czekoladą i truskawkami. Owoce skąpane w syropie z kwiatów czarnego bzu, podane ze świeżą miętą i cytryną nadadzą charakteru i oryginalnego smaku deserowi.

– Kasza manna to bardzo wdzięczny produkt, często kojarzony wyłącznie z kaszkami dla maluchów. A można wyczarować z niej cuda! W połączeniu z czekoladą i truskawkami, zachwyci niejedno podniebienie. Gdy skończy się sezon na truskawki, polecam wypróbować mannę w tej odsłonie z jagodami, brzoskwiniami czy malinami – radzi Andrzej Polan.

Na stronie www.lubiekasze.pl można znaleźć wiele inspiracji do gotowania. Oprócz lekkich potraw z owocami, coś dla siebie znajdą także amatorzy sałatek, faszerowanych warzyw, zup czy ciast.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.


Reklama

Przepisy przygotowane w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Mus z kaszy manny z białą czekoladą i truskawkami – przepis Andrzeja Polana

Składniki:
500 ml mleka
ok. 200 g kaszy manny
6 tabliczek białej czekolady
500 ml śmietany 36%
1 kg truskawek
świeża mięta
1 cytryna
syrop z kwiatów czarnego bzu
 
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy i studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, i dodajemy partiami do już powstałej masy z kaszy i czekolady. Mieszamy i studzimy.

Truskawki łączymy z posiekaną miętą, skórką z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu.

 

kasza_krem.jpg




Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej
– przepis Andrzeja Polana

Składniki:
1.5 kg arbuza
200g malin
cytryna
cukier do smaku
1 szk. kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
200g półtłustego twarogu mielonego
1 łyżka cukru
2 jajka
mleko skondensowane słodzone
 
 
Przygotowanie:
 
Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy masło. Do wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z twarogiem i jajkami. Z masy formujemy nieduże kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, odcedzamy je .

Arbuza miksujemy z połową malin. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Do zupy dodajemy pozostałe maliny, możemy dodatkowo drobno wkroić arbuza. Całość schładzamy w lodówce.

Kluseczki przed podaniem przesmażamy na maśle, skrapiamy mlekiem skondensowanym, a owocową, zimną zupę podajemy w kubku.
Smacznego!

 

 



Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwini i żurawiny – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl

Składniki:
naleśniki:
2 jajka
2 szkl mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
szczypta soli i cukru
olej

farsz:
200g twarożku śmietankowego
4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
3 brzoskwinie
2 łyżki suszonej żurawiny
łyżeczka miodu

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Ciasto odstawiam na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność. Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną. Doprawiamy do smaku miodem. Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.

 

kasza_nalesniki.jpg




Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl

Składniki:
0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
1 serek wiejski
0,25 kg truskawek
1 gruszka lub jabłko
5 brzoskwiń
25 g rodzynek
25 g suszonej żurawiny
50 g suszonej moreli
50 g suszonej śliwki
25 g ziarna słonecznika
1 łyżka miodu
kilka listków świeżej melisy lub mięty

Wykonanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się  i przekładamy do salaterki.  Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Do kaszy dodajemy również serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód  i listki ziół. Mieszamy wszystko i podajemy.

 

kasza_salatka.jpg



Szaszłyki z arbuza i kaszy manny – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl

Składniki:
 
arbuz
czarne porzeczki
ok. 3 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
cukier lub miód do smaku
2 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki ziaren słonecznika
 
 
Wykonanie:
 
Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę - kasza powinna być gęsta. Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę. Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.

 

kasza_saszlyki.jpg



Truskawkowy koktajl z kaszą owsianą
– przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl

Składniki:
1 szklanka truskawek
1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
3 łyżki ugotowanej kaszy owsianej (lub jej rozdrobnionej wersji – płatków owsianych)
łyżka miodu
 
 
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i obrywamy szypułki. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę owsianą, truskawki, wlewamy mleko i miód.  Miksujemy wszystkie składniki na gładki koktajl.
 
Przelewamy do szklanek i podajemy.

kasza_koktailj.jpg 


 

REKLAMA

Komentarze (0)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 44.195.47.227

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeżeli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odśwież stronę i spróbuj ponownie...


Szkoła Języków Obcych Europa College

Busko-Zdrój, ul. Batorego 3

Przedszkole Niepubliczne SMERFUŚ

Busko-Zdrój, os. Sikorskiego 9

Centrum Helen Doron Busko-Zdrój

Busko Zdrój, Pl. Zwycięstwa 18, 2 piętro

Szkoła Jazdy Libuda - kursy na prawo jazdy B, A1, A2, A

Busko-Zdrój, ul. Bohaterów Warszawy 7



Konkursy



busko.com.pl poleca

Ogłoszenia

Dodano: 2024-03-29 00:43:19

Pani pozna Pana - Ogłoszenie Prywatne

Dodano: 2024-03-28 23:35:29

Pilnie potrzebujesz pieniędzy, aby wyjść z dłu...

Dodano: 2024-03-28 23:01:28

autokary wynajem

Dodano: 2024-03-28 21:43:34

Urocza Gosia Szuka Faceta

Dodano: 2024-03-28 21:20:46

Sprzedam samochód osobowy Suzuki Liana

Dodano: 2024-03-28 19:40:51

ziemniaki wielkosć sadzeniaka lord denar bellaros...

Dodano: 2024-03-28 18:43:20

Luźne Spotkanie Bez Zobowiązań

Dodano: 2024-03-28 18:02:27

Działka na sprzedaż

Dodano: 2024-03-28 16:09:28

PRACA DLA POKOJOWEJ

Dodano: 2024-03-28 15:43:16

Szukam Luźnej Relacji Z Mężczyzną

Dodano: 2024-03-28 12:56:19

Drukarka HP officejet pro 6230

Dodano: 2024-03-28 12:43:35

Spotkanie Bez Zobowiązań

Dodano: 2024-03-28 11:15:17

Kupię maszynę rolniczą

Dodano: 2024-03-28 10:21:11

Praca od zaraz

Dodano: 2024-03-28 09:54:42

garaż "blaszak"