Gmina Busko-Zdrój na Festiwalu Gastronomicznym na Węgrzech
Dodał: Milena Data: 2015-05-21 11:28:22 (czytane: 2594)
Już po raz 6. w mieście partnerskim Szigetszentmiklós na Węgrzech, w dniach od 7 do 10 maja odbył się międzynarodowy Festiwal Gastronomiczny Gasztrofest 2015.
Gminę Busko-Zdrój reprezentowała grupa pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Skotnikach Dużych w składzie: Małgorzata Czekaj, Helena Dubielewicz, Jadwiga Nowocień oraz Agnieszka Przybyła. Wśród specjałów, które przygotowały na tę okazję były krokiety z barszczem, pieczona karkówka z ziemniaczkami, na deser zaś ręcznie robione ciasteczka, szarlotka i sernik. Nic więc dziwnego, że polskie stoisko oblegały prawdziwe tłumy. Nie obyło się bez gości specjalnych w osobach burmistrza miasta Szigetszentmiklós Jozsefa Szabo, radnych tutejszej rady miejskiej a nawet lokalnych parlamentarzystów, którzy nie mogli się nachwalić wyrobów Skotniczanek.
Oprócz polskiej delegacji w imprezie uczestniczyły także drużyny z Niemiec, Bułgarii, Macedonii i Rumunii a także liczna grupa wystawców węgierskich z najbliższego regionu. Festiwalowi goście mieli więc okazję do spróbowania zarówno własnych potraw regionalnych jak i tych przywiezionych z różnych zakątków Europy – koczańskich nadziewanych papryczek, Musaki z Gornej Oryahovicy, westfalskich zapiekanek ze swojską kapustą czy zupy z ostryg z Gyergioszentmiklós.
Tegoroczny Gasztrofest odwiedziło ponad 3 tys. gości. Oprócz degustacji organizatorzy festiwalu przygotowali równoległy program kulturalny, który rozpoczęła miejscowa orkiestra dęta. Po niej na scenie zaprezentowali się uczniowie Szkoły Muzycznej, zespół Benneton Band a także liczni wykonawcy indywidualni. Festiwal zakończył się imprezą taneczną, w czasie której każdy z międzynarodowych zespołów otrzymał pamiątkowe kosze wypełnione regionalnymi produktami spożywczymi.
Źródło: busko.pl
Oprócz polskiej delegacji w imprezie uczestniczyły także drużyny z Niemiec, Bułgarii, Macedonii i Rumunii a także liczna grupa wystawców węgierskich z najbliższego regionu. Festiwalowi goście mieli więc okazję do spróbowania zarówno własnych potraw regionalnych jak i tych przywiezionych z różnych zakątków Europy – koczańskich nadziewanych papryczek, Musaki z Gornej Oryahovicy, westfalskich zapiekanek ze swojską kapustą czy zupy z ostryg z Gyergioszentmiklós.
Tegoroczny Gasztrofest odwiedziło ponad 3 tys. gości. Oprócz degustacji organizatorzy festiwalu przygotowali równoległy program kulturalny, który rozpoczęła miejscowa orkiestra dęta. Po niej na scenie zaprezentowali się uczniowie Szkoły Muzycznej, zespół Benneton Band a także liczni wykonawcy indywidualni. Festiwal zakończył się imprezą taneczną, w czasie której każdy z międzynarodowych zespołów otrzymał pamiątkowe kosze wypełnione regionalnymi produktami spożywczymi.
Źródło: busko.pl
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 34.203.221.104
znajoma twarz (2015-05-21 17:28:34)
Brawo Jadzia i Helenka!