Bądź dobry jak chleb! Warsztaty pieczenia podpłomyków
Dodał: Marta Data: 2019-06-24 16:08:32 (czytane: 4289)
Podstawą koncepcji Programu jest zdrowie tworzone przez ludzi w codziennym życiu, we wszystkich siedliskach, w których żyją, uczą się i pracują. Jedną z podstaw zdrowia jest prawidłowe odżywianie. Ważne jest, aby uczniowie nie byli głodni i odwodnieni oraz spożywali produkty korzystne dla zdrowia. Ośrodek promuje samodzielne przygotowywanie posiłków przez młodzież.
Dzięki temu coraz bardziej będą oni zwracać uwagę na to co jedzą, rozwijać wyobraźnię smakową i wizualną. Poznają również kuchnię regionalną. W ramach Programu uczniowie Ośrodka uczestniczyli w warsztatach pieczenia podpłomyków. Zajęcia zostały zorganizowane w Izbie Chleba w Busku – Zdroju, która znajduje się w budynku Parafii p.w. św. Brata Alberta. Nim młodzież przystąpiła do wypieków została zaproszona do zwiedzania kościoła. Przewodnikiem był pan Marek Bębenek, który oprowadził uczniów po kościele i opowiedział historię założenia parafii. Przybliżył również wszystkim postać świętego Brata Alberta.
Następnie uczniowie udali się do Izby Chleba, gdzie pani mgr Danuta Kurnatowska w bardzo interesującej prelekcji opowiedziała o chlebie i tradycjach naszego regionu z nim związanych. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się np., że podpłomyki to polska nazwa dla najstarszej, znanej formy pieczywa, i że podpłomyk to chlebek kładziony pod płomieniem zanim jeszcze piec chlebowy był gotowy na przyjęcie bochenków. Poznali sprawdzony przepis na to pieczywo i mogli go wypróbować pod okiem instruktorki.
Następnie wolontariuszki działające przy parafii przeprowadziły warsztaty pieczenia podpłomyków. Wszyscy zabrali się chętnie do pracy i przygotowali ciasto chlebowe. Przygotowane podpłomyki trafiły do pieca. Wypieki udały się wspaniale, a na zakończenie każdy mógł się nim podzielić z drugą osobą.
Reklama
REKLAMA
Komentarze (2)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 54.198.37.250
* (2019-06-28 13:24:02)
Te podpłomyki smakują jak zakalec. Pamiętam do dziś smak podpłomyków mojej babci...pycha. Nie umiecie takich robić.
iza (2019-06-25 12:06:28)
Fajna przygoda